Het spook van Sterkenburg2018-02-07T20:16:01+00:00

Het Spook van Sterkenburg

Lampen in het kasteel die heen en weer zwaaien, mistflarden die alleen boven de natuurgraslanden rond Sterkenburg hangen, kippen die zonder enige aanwijzing verdwijnen … Spookt het op kasteel Sterkenburg?

Witte energiebollen

De maker van de site The Ghosthunter weet het absoluut zeker: er waart een geest rond op kasteel Sterkenburg. Vooral in de oude toren is het volgens hem duidelijk voelbaar. Sterker nog, hij heeft de energiebollen van de dolende geesten (orbs) op foto’s vastgelegd, maar helaas vallen ze weg tegen de witte muren. Dat de geesten de aarde nog niet hebben verlaten, kan zijn omdat ze bang zijn om verantwoording voor hun daden af te leggen. Of ze zitten nog ergens aan vast, er moet nog iets afgemaakt worden. Gelukkig schijnen witte orbs, zoals op Sterkenburg, een positieve energie te hebben en worden ze geassocieerd met spiritualiteit en bescherming.

De geest van Antony van Aeswijn

Volgens de overlevering moet de bron van het gespook gezocht worden in de rusteloze geest van Antony van Aeswijn. Antony werd op 6 juni 1647 onthoofd aangetroffen in de bossen in de buurt van het kasteel. En ondanks de uitgeloofde beloning van driehonderd florijnen zijn de dader van de gewelddadige moord alsmede het hoofd nooit gevonden. Een stille, geheime liefde zou mogelijk ten grondslag hebben gelegen aan de brute daad, terwijl er anderzijds wordt gesproken over een soort van ontvoering tijdens een jachtpartij, maar voor beide theorieën zijn nooit aanwijzingen gevonden.

Of de freules van kasteel Groenesteyn

Wie weet zijn de schimmen de twee freules die op een warme zomernacht de poort van het nabijgelegen kasteel Groenesteyn openden om te gaan spelen bij het water. Blijkbaar konden ze niet goed zwemmen, want ze verdronken. Volgens de verhalen ging vanaf die noodlottige nacht de kasteelpoort op warme zomeravonden vanzelf open, waarna er twee schimmen doorheen glipten op weg naar het water. Maar de volgende morgen waren de deuren weer op slot. Na de restauratie van het poortje zijn de geestverschijningen niet meer gezien. Misschien verhuisd naar Sterkenburg?

Foto gemaakt tijdens het IVN onderzoek naar Sterkenburg

Inspiratie voor dichters en schrijvers

In het boek ‘spoken en kastelen in Nederland’ is Sterkenburg opgenomen. Er wordt gerept over een vrouwenschim, die vele malen is waargenomen. De dichter Gerrit Achterberg (1905-1962), die op Landgoed Sandenburg werd geboren, schrijft erover in zijn gedicht ‘De Huisbewaarder’:

‘s Nachts daalt een vrouwenschim de trappen neer,
beschouwt langdurig ieder onderdeel
en lost volledig op in het geheel.
Onder de hoezen giechelt meubilair.
Ik hoor een jachthoorn achter het paneel.
Het is een haan die kraait; een haan van keel.

Ook de schrijver Hildebrand liet zich inspireren door het geheimzinnige Sterkenburg. In 1949 schreef hij het boek ‘De geest van Sterkenburg’. Daarin ontdekken een paar jongens van de school ‘Jeugdland’, die gevestigd was op kasteel Sterkenburg, een geheime deur in de torenkamer. Vandaar uit  loopt een ondergrondse gang naar een nabijgelegen boerderij. De hoofdpersoon, Bunnie, gebruikt de gang om in een wit laken gehuld te gaan spoken in het kasteel, maar na een tijdje wordt hij ontmaskerd. Maar dan duikt een andere geest op. ‘Een onwerkelijk, melkachtig vaag licht hing over de weiden om het kasteel en zo nu en dan dansten de mistflarden laag boven het gras, als een zachte wind door de takken van de bomen streek. Het was een nacht van elfen en witte wieven, een nacht van spoken en heksen en aardmannetjes. (…) En plotseling verscheen, half-zichtbaar tussen de struiken een witte gedaante… bijna zwevend tussen de mistflarden. Donker waren de ogen en dat was vrijwel het enig-zichtbare aan de vage gestalte. (…) Toen was er even een zacht geluid… alsof er iemand grinnikte. En daarna klonk luid en doordringend een afschuwelijk huilen door de doodstille nacht.’

Benieuwd of deze geest echt is? Lees dan het boek van Hildebrand.

Spannend…

Eigenlijk is het niet zo raar, dat er in een kasteel van negen eeuwen oud geheimzinnige energieën hangen. In al die eeuwen hebben er nogal wat bewoners gewoond, allemaal met hun eigen verhaal.
Maar of het spookt, moet ieder voor zich uitmaken. Ontdek het zelf. Ga logeren in het kasteel of maak op een zwoele zomeravond een lange wandeling.
Bewegen de lampen uit zichzelf, of tocht het misschien in het kasteel?
Hoor jij ook die lachende heks, of zal het de groene specht zijn die roept?
Kraken de takken op die zwoele zomeravond zomaar, of zit er een ree verstopt in het struikgewas?
Waait er echt een briesje door je haren, of is het de adem van Antony?

Wat het antwoord ook is op deze vragen… spannend is het…