Plataan2018-02-07T16:12:31+00:00

De plataan

Aan de zuidrand van de vijver bij het kasteel staat een indrukwekkende plataan. Het is een boom die tot de verbeelding spreekt en veel voorkomt in de mythologie. De plataan staat symbool voor vreugde van de geest, wijsheid en inzicht.

Hoe ziet hij eruit?

Dorpspleinen die baden in het zonlicht. Franse mannen die jeu de boules spelen, in de schaduw van oude platanen. Vooral in Zuid-Europa is de plataan een kenmerkende boom voor het straatbeeld. De boom wordt echter ook in Nederland regelmatig als park-, laan- en straatboom aangeplant.

De plataan is een statige boom, die duidelijk is te herkennen aan de afschilferende bast die, met verschillende kleuren bruin en groen, doet denken aan het camouflagepatroon van een legeruniform. De plataan wordt ongeveer 30 meter hoog en heeft handvormig ingesneden bladeren met een getande bladrand.

Platanen zijn éénhuizig: dat betekent dat er zowel vrouwelijke als mannelijke bloemen aan de boom groeien. De eenslachtige bloemen zijn gegroepeerd in bolvormige hoofdjes en lopen tegelijkertijd met het blad uit. De kleine bolletjes zijn de mannelijke bloemen, met de meeldraden. De grotere bolletjes bevatten de stamper en zijn vrouwelijk. Deze laatste blijven het hele jaar door aan de bomen hangen.

Machtige boom

De Grieken en Romeinen vereerden deze machtige, enorme boom. De Romeinen begoten de Plataan met wijn in plaats van water en het verhaal gaat dat men onder deze grote boom vaak offerde.
Onder de grote Plataan op het dorpsplein werd in vroegere tijden recht gesproken door het tribunaal van de oude, wijze mannen van het dorp.