Ringslang2018-02-07T16:15:30+00:00

De ringslang

De greppels, sloten en natuurgraslanden bij Sterkenburg vormen een goed leefgebied voor ringslangen.

Hoe ziet hij eruit?

De ringslang heeft zijn naam te danken aan twee opvallende lichtgele vlekken achter de kop, die met enige fantasie een ring vormen of een halsbandje.
De ringslang is met een lengte van ongeveer een meter, de grootste slang van Nederland. De slang is niet giftig voor mensen en zal niet bijten als hij wordt vastgehouden. Het is een schuwe, dagactieve slang die goed kan duiken en zwemmen. Zonnen doet hij ook graag. De ringslang kan wel 28 jaar oud worden.
Ringslangen eten onder andere kikkers, salamanders, padden en, in minder mat en, vissen en muizen. Op hun beurt kunnen de slangen worden opgegeten door ratten, egels, roofvogels en kraaiachtigen. Mogelijk zijn ook reigers, katten en kippen gevaarlijk voor jonge ringslangen.

Winterslaap

Ringslangen houden een winterslaap en worden doorgaans in maart of april weer actief. Verschillende mannetjes achtervolgen dan een wijfje en proberen met haar te paren waarbij het grootste mannetje de kleinere mannetjes wegduwt en met het vrouwtje paart.
De ringslang is de enige eierleggende slang in Nederland en Belgiƫ, de adder en de gladde slang zijn beide eierlevendbarend. De slang zet haar eieren af op plekken die warm zijn door broei (oftewel het verteren van organisch materiaal) of door direct zonlicht. Voor de broei gebruikt hij vermolmde boomstronken, hopen met stenen, maar vooral hopen met compost, bladafval, mest of turf. Voor de overwintering is de slang afhankelijk van vorstvrije en droge plekken. Denk aan muizenholen, wortelkluiten of bulten met puin.

Schaap in wolfskleren

De ringslang is weerloos en vermoedelijk juist daarom beschikt hij over een enorm scala aan afweerreacties. Hoe warmer het is, hoe meer afweerreacties hij laat zien. Snel weggaan, zich plat maken, sissen, schijnaanvallen doen. Hij kan ook een cobra nadoen. De bekendste afweerreactie is dat hij zich dood houdt. Hij houdt zich slap, ligt op zijn rug, doet zijn bek open, zijn tong hangt slap uit de mond, daar zit af en toe een druppel bloed bij. En hij scheidt een stinkende vloeistof af. Zo lijkt het alsof hij in staat van ontbinding is.

In de oude heidense godsdiensten werd de ringslang gezien als een goede huisgod die het vee beschermde. En het geloof was: als er een ringslang in je mesthoop zit, is dat een goed teken.
Met de komst van het christendom mocht de ringslang geen godheid meer zijn en gelden slangen als enge beesten. Onze angst voor slangen heeft dus ook een cultuurhistorische achtergrond.